FOBIA PRIMEI ZILE DE GRADINITA

Prof. COTOR-BÎRLĂDEANU AGAPIA

Exista intotdeauna, in grupa copiilor prescolari de varsta mica (3 ani), care pasesc pentru prima data in gradinita, copii care resimt puternic despartirea de parinti si care se manifesta, in functie de temperament, fie plangand indelung si sfasietor, fie trantindu-se pe jos, fie izolandu-se intr-un colt al incaperii, dar dorindu-si, fiecare, un singur lucru: sa paraseasca noul mediu in care totul pare ostil. Nu este mai putin adevarat ca in primele 2-3 zile de la inceperea gradinitei, atmosfera generala este foarte trista (vor plange, prin imitatie, chiar si unii dintre copiii care par incantati de multimea jucariilor). Dar, de regula, dupa o saptamana, cel mult doua, de frecventare a gradinitei, copiii se familiarizeaza cu noul mediu, cu educatoarea, cu grupul de copii, iar despartirea de mama se produce firesc.

mother wipes the tears of his little daughter

 Daca, insa, trec saptamani si copilul continua sa respinga hotarat mediul gradinitei, invocand suferinte imaginare si plangand cu aceeasi disperare cu care o facea in primele zile, atunci este vorba de o fobie. Cu siguranta, la baza acestei fobii sta relatia mama-copil, care, se stie, la aceasta varsta este extrem de puternica (am remarcat nenumarate situatii in care mamele insele se desparteau de copii cu lacrimi in ochi,  agatandu-se   de acestia in aceeasi masura in care copii o faceau.

CU MULTA RABDARE, DRAGOSTE SI INCREDERE IN COPIL SI EDUCATOARE VETI REUSI SA DEPASITI CU BINE PERIOADA DE ADAPTARE LA MEDIUL GRADINITEI.

Mai mult decât atât, vă punem la dispoziție un material suport care va facilita  înțelegerea și combaterea eficientă a  fobiei-primei-zile-de-gradinita! (Accesați și descărcați prin click  materialul).

Leave a Comment