Mănâncă responsabil, citește eticheta!

Coord. Eco-Şcoala prof. BALAN ELENA

IMG_2823Viața modernă se raportează la satisfacere nevoilor umane, fiziologice și sociale, nimic nou, doar modul în care aceste trebuințe sunt potolite, iar dacă unele dintre ele respectă încă modelul clasic, odihna, siguranța, apartenența, nu putem spune același lucru despre alimentație. Alimentația noastră dictează atat starea de sănătate proprie, dar și situația ecologică a planetei pe care o populăm, așadar această chestiune trebuie să ne preocupe pentru bunăstarea viitorului nostru.

p1030836 IMG_2817

Miercuri, 29 martie 2017, la Gradinița „Micul Prinț” și la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” au fost desfășurate activități ce au vizat schimbul real de bune practici între cadre didactice/ preșcolari/ elevi/ părinți privind oportunitatea consumului responsabil de hrană; citirea corectă a etichetelor pentru a face o alegere cât mai corectă a alimentelor pe care le achiziționăm; necesitatea cunoașterii efectelor unui consum mare de zahăr și sare în alimente; alegerea corectă a băuturilor consumate; rolul postului în alimentație; rolul antioxidanților din organism în lupta cu radicalii liberi proveniți din procesele metabolice, impactul alegerilor noastre asupra mediului înconjurător.

Informațiile împărtășite au fost adaptate nivelului de varstă al preșcolarilor  și elevilor, punandu-se accent pe principalele probleme întalnite în alimentația acestora, respectiv: consumul de dulciuri, sarea în alimentație, efectele consumului de băuturi carbogazoase, rolul sportului.

Activitatea s-a bazat pe 5 prezentări susținute de cadrele didactice coordonatoare:

prof. Elena Ancuța Balan („Mănâncă responsabil, citește eticheta!”), accesați Citeste-ETICHETA! pentru a vizualiza materialul;

20170329_131814

prof. Cornelia Hatnean („Zahărul în alimentație”), accesați Zaharurile pentru a vizualiza materialul;

20170329_132908 (1)

 Nicoleta Zoica Mitrofan („Sarea în alimentație”), accesați Sarea-in-alimentatie pentru a vizualiza materialul;

p1030863

Liviu Gheorghe Hatnean („Efectele consumului de sucuri și băuturi carbogazoase”), accesați Efectul_bauturilor_carbogazoase pentru a vizualiza materialul;

p1030827 (1)

prof. Radu Gheorghe Munteanu („Sportul și alimentația sănătoasă”).

În cadrul activitații au participat și invitați de seamă care au promovat principiile unei alimentații echilibrate și responsabile: prof. Liviu Marcel Ungurean („Postul și alimentele de post”), dr. Adrian Ignat („Rolul antioxidanților în protejarea imunității organismului”), d-na Carmen Popa („Măsurarea biofotonică a antioxidanților din organism cu Scannerul BioFotonic ”) – reprezentați ai Companiei de Cercetare în Genetică și Nutriție (Nu Skin).

Filmul  activității îl puteți urmări cu amabilitatea postului TV TELE9 accesand următoarea adresă: https://youtu.be/ogGY5fgGEUY

Activitatea prezenta a fost desfasurata  in cadrul proiectului international cu finantare europeana „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

Leave a Comment