MĂNÂNCĂ RESPONSABIL ÎN LECȚIILE DE DIRIGENȚIE

Training cu profesorii diriginți

EXPOZIȚIE CU DEGUSTARE DE PRODUSE CULINARE DIN BUCOVINA

Miercuri, 22 noiembrie 2017, orele 13.00, în sala C.D.I., de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, a avut loc activitatea de Training cu profesorii diriginți, cu tema: MĂNÂNCĂ RESPONSABIL ÎN LECȚIILE DE DIRIGENȚIE & EXPOZIȚIE CU DEGUSTARE DE PRODUSE CULINARE DIN BUCOVINA, slogan
: RĂDĂUȚIUL ORAȘ ROMÂNESC DE CONSUMATORI RESPONSABILI ȘI INTELIGENȚI!

p1080402

           Activitatea de formare face parte din planul cadru de acțiune al Proiectului European Mănâncă Responsabil, pentru acest an școlar, de la cele trei unități școlare partenere: Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț, Școala Gimnazială Bogdan Vodăși Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, din Rădăuți.

            La activitate au participat 45 cadre didactice, peste 60 preșcolari, elevi de gimnaziu și liceu, managerii unităților școlare, 7 cadre didactice de la Colegiul Tehnic Rădăuți, reprezentanți ai părinților, mass-media locală și județeană.

Scopul acțiunii a fost formarea cadrelor didactice pentru realizarea de aplicații practice în cadrul orelor de diriginție și, nu numai, în cadrul Proiectului European Mănâncă Responsabil.

Obiectivele urmărite au avut în vedere:

  • Înțelegerea importanței achiziționării de alimente care provin de la distanțe cât mai mici (încurajarea producătorilor locali/regionali; implicit încurajarea dezvoltării economiei locale/ regionale);
  • Conștientizarea elevilor, părinților, adulților în general, privind alimentația responsabilă; Să se consume fructe și legume adecvate sezonului;
  • Să nu se mai cumpere cantități mari de produse alimentare pentru a nu mai arunca mâncarea;
  • Să se consume, mai ales, hrana în stare proaspătă;
  • Încurajeze consumului de hrană puțin procesată; Consumarea hranei pregătită acasă;
  • Reducerea resturilor/ deșeurilor alimentare și valorificarea deșeurilor menajere;
  • Conștientizarea consecințelor ce decurg din standardizarea produselor alimentare.

            Activitate a început prin spargerea gheții de preșcolarii de la grupa mare de la GPP Micul Prinț Rădăuți, care ne-au încântat cu momentul, emoționant, pregătit special pentru promovarea consumului responsabil de alimente, fructe și legume.

20171122_140858

            Formarea a continuat cu aplicații/ exerciții practice: 1. Procesul măr & banană(prof. Liviu Hatnean și Elena Ancuța Balan); 2.Sustenabilitatea mediului (prof. Cornelia Hatnean);

  1. Originea fructelor și legumelor (prof. Nicoleta Mitrofan); 4. Cum te simți? (prof. Elena Ancuța Balan).

            La aplicațiile practice au participat cadre didactice și elevi din cele șase grupe formate inițial. Aceste exerciții s-au desfășurat sub formă de concurs și dezbateri. La dialogul inițiat de organizatori au fost lansate ideile de: *consum responsabil; *necesitatea responsabilizării membrilor comunității în procurarea de produse locale, de sezon, puțin procesate, de la producătorii locali; *prepararea hranei în gospodăria proprie; *limitarea excesului de alimente procurate și preparate; *necesitatea reciclării ambalajelor.

În cadrul dezbaterilor s-au prezentat rețete pentru produsele alimentare prezentate în expoziția de alimente și fructe; propuneri pentru diverse tipuri de sandwich-uriresponsabile pentru pauza mare.

            S-au mai prezentat, succinct, încă trei aplicații practice care pot fi realizate în cadrul orelor de diriginție: *Coșul săptămânal de alimente în diferite țări; *Ordinea sustenabilității pentru mediu a unor produse alimentare; *Calculul amprentei ecologice.

            În partea a doua a activității, cei 50 de elevi, de la clasele a XI-a C și D, de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, au pregătit o expoziție cu degustare de produse alimentare pregătite de ei în gospodăriile proprii. Nici fructele și sucul de fructe nu au lipsit din prezentarea acestora. Toate produsele au fost degustate și rețetele dezbătute și apreciate de toți participanții la activitate.

            Mentionam ca activitatea prezenta  este desfasurata  in cadrul proiectului international cu finantare europeana „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

Leave a Comment