MĂNÂNCĂ RESPONSABIL, TRĂIEȘTE ARMONIOS PE UN PAMANT SANATOS!

 – Sesiune de evaluare a Proiectului international cu finantare europeana

„MĂNÂNCĂ RESPONSABIL”

Coord. Eco-Şcoala prof. BALAN ELENA

jj67u67

Joi, 25 ianuarie 2018, a avut loc  sesiunea de evaluare a proiectului international cu finantare europeana „MĂNÂNCĂ RESPONSABIL”. Activitatea s-a desfășurat în parteneriat școlar, de către Grădinița Micul Prinț, Școala Gimnazială Bogdan Vodă și Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, din Rădăuți. La activitate au participat preșcolari (25), elevi (80), cadre didactice (20), părinți și bunici, reprezentanți ai comunității locale și ai mass-mediei locale.

In deschiderea activității au fost prezentate: obiectivele proiectului și impactul acestuia asupra populatiei scolare, dar si a comunitatii locale, în alegerea unei hrane prietenoase fata de mediu si favorabile sanatatii consumatorilor. Au fost prezentate succint beneficiile acestui program, rezultatele scontate și modalitățile prin care au fost realizate obiectivele urmărite, astfel numeroasele activitati derulate in parteneriat au primit aprecierile bine meritate.

Preșcolarii de la Grădinița Micul Prinț, respectiv grupa mare „STELUTELE”,  au prezentat un flashmob care a animat atmosfera activității. Apoi, copiii, impreuna cu Elena Ancuța Balan, coordonator Eco-Scoala la Grădinița Micul Prinț, au prezentat audientei produsul final, jurnalul proiectului, intr-o maniera interactiva.

rrrr

Activitatea de evaluare a fost axată pe exerciții aplicative: Rețeta pentru un sandwich responsabil (prof. Hatnean Cornelia), Nu toate roșiile sunt la fel (Mitrofan Nicoleta) și Valorificarea surplusului de hrană (prof. Hatnean Liviu). Activitățile au fost organizate pe grupe de lucru, sarcinile de lucru au fost diversificate, modalitățile de prezentare au fost inedite.

p1090652

Domnii directori, prof. dr. Puiu Adrian și Hîj Violeta, au apreciat modul în care au fost organizate activitățile în cadrul proiectului și au felicitat prescolarii, elevii, cadrele didactice și părinții, care s-au implicat în organizare și desfășurarea tuturor activităților, pe perioada celor trei ani de desfășurare.

La finalul activităților, cei prezenți și-au exprimat dorinta de a actiona in continuare in spiritul proiectului „MĂNÂNCĂ RESPONSABIL”, toti participantii bucurandu-se de degustarea preparatelor gatite acasă de către elevi cu sprijinul  părinților și bunicilor.

Impresii ale participanților:

*Mi-a plăcut frumoasa colaborare dintre cele trei unități școlare și activitățile desfășurate în cei trei ani de proiect; am remarcat modul în care s-au implicat copiii și părinții.

*Mi-au plăcut activitățile, exercițiile practice, elementele de joc și de mișcare.

*Proiectul Mănâncă responsabil a implicat desfășurarea unor activități educative și utile care au avut ca efect conștientizarea și responsabilizarea tuturor participanților din perpectiva comportamentului alimentar.

*Mi-a făcut plăcere să particip la activitățile din cadrul proiectului. Pot spune că în comportamentul nostru se remarcă o schimbare.

*Activități interactive, distractive și educative. Mănâncă responsabil merge mai departe cu noi!!!

Filmul activitatii „MĂNÂNCĂ RESPONSABIL, TRĂIEȘTE ARMONIOS PE UN PAMANT SANATOS!” este disponibil la accesarea link-ului alaturat prin munca si amabilitatea domnilor Cornelia si Liviu Hatnean carora de multumim.

RESPONSABIL VOM MANCA, PAMANTUL-L VOM PROTEJA!

Coord. Eco-Şcoala prof. BALAN ELENA

27653882_1792446797441337_1506761519_o

In perioada 15.01.2018- 23.01.2018 Comitetul Eco, dar si mare parte dintre prescolarii Eco-Gradinitei „MICUL PRINT”- Radauti s-au implicat pentru a crea un jurnal veritabil care sa cuprinda intr-o maniera estetica toate activitatile cu impact major desfasurate in cadrul proiectului MANANCA RESPONSABIL.

Membrii Comitetului Eco au conceput textele, au ales fotografiile reprezentative activitatior desfasurate, iar prescolarii au insufletit creatia cu desene minunate ce l-au avut in prim plan pe vestitul Ronti si pe numeroasa sa familie, elemente din mediul inconjurator nelipsind, de asemenea.

27606309_1792446370774713_1540995800_o

Activitatea prezenta  a fost desfasurata  in cadrul proiectului international cu finantare europeana „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

Donează o jucărie

Coord. LILIANA ZAZULEAC

24775225_1753438164706356_87893892960370575_n

Proiectul educațional „O lume a prieteniei” care este în cel de-al doilea an de implementare la G.P.P. „Micul Print” Radauti, asadar vă adresam rugămintea de a vă alătura campaniei „Donează o jucărie” desfășurată la inițiativa Fundației Olarean.
Colectarea donațiilor dumneavoastră constând în jucării, dulciuri, alimente neperisabile sau îmbrăcăminte (etichetată cu băiat/fetiță și vârsta) se face la nivelul fiecărei grupe pâna marți, 12 decembrie.
Pentru informatii suplimentare vă rugam să vă adresați doamnelor educatoare de la fiecare grupă sau echipei de proiect.

CRĂCIUN ÎN BUCOVINA

Coord. Eco-Şcoala prof. BALAN ELENA

Colindatori soseau des in prag, in timp ce focul atatat cu crengi uscate lumina odaia care gazduia toate sufletele dintr-o familie. Bradul statea de straja la ferestra si purta mandru drept podoabe mere, nuci, flori de stramatura si cateva bomboane poleite, le numarai pe degete, insa nici caldura, nici frumusetea pomului vietii nu raspandeau bucuria sarbatorii de Craciun mai abitir ca mirosul sarmalelor de pe soba incinsa care impreuna cu placintele bine rumenite  erau savurate de toti membrii familei dupa cele 40 de zile de post.

ornamente-brad-1

Bunica, in povestile sale, asa descrie savoarea CRACIUNULUI IN BUCOVINA, iar nostalgia sa se rasfrange si asupra  smereniei ce insotea comportamentul oamenilor din vremurile respective. Desigur erau timpuri grele, impovarate de razboaie proaspat innabusite, iar regimul politic infrana crunt tentatiile culinare sau de orice fel, dar putem invata din obiceiurile bunicilor nostri care in zilele iernii locuiau impreuna economisind lemnele de foc, care impodobeau varful de brad cu fructe si decoratiuni confectionate din materialele aflate la indemana, dar mai ales, care se infruptau din preparate gatite in casa dupa un post temeinic respectat.

24891783_159671128127392_85871028_n

Bucovineni fiind respectam intelepciunea strabunilor si am ales sa onoram aceasta sarbatoare minunata prin comportamentul nostru responsabil,  astfel de la cei mai mici, prescolarii GRADINITEI „MICUL PRINT”, la cei mai mari, scolarii SCOLII GIMNAZIALE „BOGDAN VODA”, pana la cei si mai mari, liceeni COLEGIULUI „EUDOXIU HURMUZACHI”, am participat cu drag la organizarea targului „CRACIUN IN BUCOVINA”.

Bunatatile culinare au fost puse pe masa de scolarii si parintii de la SCOALA GIMNAZIALA „BOGDAN VODA” care s-au intrecut in delicioase preparate de post, incantand toate simturile multimii de participanti.

20171206_083448

Apoi, activitatea a continuat in punctul 0 al orasului Radauti, unde organizatorii si invitatii si-au dat intalnire cu autoritatile locale, moment in care primarul Nistor Tătar si-a aratat din nou sustinerea pentru deja traditionalul proiect (aflat în anul al III-lea de derulare) „Mănâncă responsabil”.

24796557_1304504126363111_2018116163599614878_n

Colindatorii din cele 3 unitati scolare au sosit in fata primariei cu numeroase cosulete incarcate cu podoabe confectionate chiar de manutele lor: ghirlande de pufuleti colorati si macaroane de forme diverse, stelute, ghetute, clopotei, toate purtatoare ale siglei proiectului „Mănâncă responsabil” si care ilustrau beneficiile unui consum responsabil de alimente.

24824380_159670884794083_1462769135_n

Împodobirea bradului MĂNĂNCĂ RESPOSABIL s-a desfășurat sub acordul colindelor interpretate de preșcolarii grupelor mari de la GPP Micul Prinț, conduse de doamnele educatoare Corogoda Rodica, Popescu Alina, Clipa Mihaela, Lungu Nicoleta, Ozarchevici Mioara, Parasca Raluca, Dumitrescul Mihaela, Zazuleac Liliana, Balan Elena și a corului Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi, condus de domnul prof. Abălașei Laurian.

24774806_1304503893029801_4980661018267317313_n

Profesorii coordonatori ai proiectului de la cele trei unități școlare partenere au subliniat importanța adoptării unui comportament adecvat față de natura printr-un consum responsabil de hrană, au prezentat succint progresele observabile prin derularea acestui proiect pe parcursul celor trei ani de implementare și au apreciat sprijinul acordat de conducerile celor trei școli reprezentate de dir. HIJ VIOLETA-ELENA, dir. NICUTA PETRU si dir. PUIU ADRIAN NICOLAE.

24796313_1304504016363122_4418443126324828513_n

Participanții au fost recompensați de către administrația publică locală cu dulciuri.

Filmul activitatii „CRACIUN IN BUCOVINA” este disponibil la accesarea link-ului alaturat prin munca si amabilitatea domnilor Cornelia si Liviu Hatnean carora de multumim.

Activitatea prezenta  a fost desfasurata  in cadrul proiectului international cu finantare europeana „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

„AVEM GRIJĂ CE MÂNCĂM, SĂNĂTATEA ŞI PĂMÂNTUL NOI LE PROTEJĂM!!!”

Coord. Eco-Şcoala prof. BALAN ELENA

IMG_6633

Pe data de 28.11.2017, in contextul unei sarbatori locale istorice, ziua Bucovinei, moment marcat cu fast si pretuire de G.P.P. “Micul Print” din Radauti sub indrumarea doamnei director Hij Violeta-Elena, un invitat surpriza a poposit in sala de festivitati pentru a onora acest colt de tara a Romaniei, dar si intreg Pamantul cu informatii pretioase in legatura cu protejarea mediului inconjurator si valorificarea traditiilor locale. Desigur, vedeta proiectului “Mananca Responsabil”, porcusorul de guineea RONTI, a fost cel care prin intermediul unei prezentari Power-Point ingenios proiectate a redat aspecte vitale despre sustenabilitatea mediului.

Stegulete imprimate cu sigla pr24171622_155120018582503_1701141050_noiectului “Mananca Responsabil”, pliante detaliate si fructe aromate din productia locala au fost distribuite tuturor celor care au luat parte la acesta actiune pentru a evidentia principiile consumului responsabil de hrana.

Apoi, copiii si adultii, deopotriva,  au dat curs unui flashmob dinamic de o intensitate emotionala pronuntata, moment in care pe ritmul energizant al melodiei romanesti remixate “Canta cucu-n Bucovina” toti participanti au executat in sincron miscari simple de dans.

24133677_155121041915734_1302094900_n

Intreaga manifestare a culminat cu echiparea prescolarilor si parintilor cu sortulete si participarea lor in cadrul atelierelor de gatit: “Eco-Bucatarii” organizate la nivelul tuturor celor 7 grupe de prescolari: Grupa „ALBINUTELE” condusa de doamna prof. inv. prescolar Popescu Alina, Grupa „STELUTELE” condusa de doamnele prof. inv. prescolar Corogoda Rodica si Balan Elena-Ancuta, Grupa „MARTINEL” condusa de doamnele prof. inv. prescolar Lungu Nicoleta Ruxanda si Zazuleac Liliana, Grupa „BUBURUZELE” condusa de doamnele prof. inv. prescolar Dumitrescul Mihaela si Martinescu Florentina, Grupa „FLUTURASII” condusa de doamnele prof. inv. prescolar Parasca Raluca si Ozarchevici Mioara, Grupa „PITICII” condusa de doamnele prof. inv. prescolar Cotor-Birladeanu Agapia si Jucan Flavia, Grupa „INGERASII” condusa de doamnele prof. inv. prescolar Clipa Mihaela si Cioata Brindusa.  Astfel, au fost preparate placinte POALE-N BRAU„, CORNULETE DE POST, GUSTARI VITAMINIZANTE CU BRANZA SI LEGUME, PAPANASI, dar si alte minuni culinare din zona Bucovinei care au rasfatat palilele gustative ale lui RONTI, ale invitatilor, ale ECO-BUCATARILOR, dar care au alintat si Pamantul prin responsabilitatea alimentara asumata.

IMG_6625

Partenerii nostri educationali: Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi si Scoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Rădăuţi, ne-au fost din nou aproape prin coordonatorii Cornelia Hatnean si  Liviu Gheorghe Hatnean care ne-au ajutat si sustinut alaturi de 30 de elevi energici la organizarea si inregiastrarea foto si video a intregii activitati.

Activitatea a fost intens apreciata de prescolari, elevi, parinti, dar si de catre invitatii de seama care ne-au onorat cu prezenta. Inchinam multumiri tuturor, dar mai ales adresam multumiri parintilor care au participat alaturi de noi, cadrele didactice, la decorarea spatiilor educative in acord cu grandoarea evenimentului, la pregatirea preparatelor culinare, la organizarea intregii activitati.

Activitatea s-a bucurat si de finantare europeana fiind desfasurata  in cadrul proiectului international international „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

kiuku

Filmul complet al activitatii „AVEM GRIJĂ CE  MÂNCĂM, SĂNĂTATEA ŞI PĂMÂNTUL NOI LE PROTEJĂM!!!” este disponibil la accesarea link-ului alaturat prin munca si amabilitatea domnilor Cornelia si Liviu Hatnean carora de multumim inca o data.

Pe toti va invitam sa „AVEM GRIJĂ CE MÂNCĂM, SĂNĂTATEA ŞI PĂMÂNTUL SĂ LE PROTEJĂM!”

eco-cod 2017

Doar împreună, susţinându-ne şi urmând aceleaşi principii corecte vom reuşi să transformăm ecologia într-o stare de fapt, iar sănătatea tuturor va inflori odata cu responsabilitatea acţiunilor noastre.

 Alimentaţia corectă este cea dintâi favoare pe care suntem datori să  o dedicăm însăşi existenţei noastre şi pe care o putem împărtăşi, ba mai mult, o putem lăsa moştenire pe Pământ pentru un viitor sustenabil.

Este momentul să ne pese, alimentaţia responsabilă fiind răspunsul firesc pentru un corp sănătos şi o viaţă plină de zâmbete!

Noi, ECO-PRINȚIȘORII, vă invităm marţi28 noiembrie 2017, la ora 11:00, să participaţi alături de noi la activitatea „AVEM GRIJĂ CE MÂNCĂM, SĂNĂTATEA ŞI PĂMÂNTUL NOI LE PROTEJĂM!”care va avea loc la mult iubita noastră ECO-GRĂDINIȚĂ ,,MICUL PRINȚ”.

Se anunţă multe surprize!!!

invitatie - mananca responsabil nov 2017

,,BUCOVINĂ, LA MULŢI ANI!’’

invitatie - BUCOVINA, LA MULTI ANI

Acum 99 de ani, la 28 Noiembrie 1918, a avut loc proclamarea unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar roman.

Bucovina este partea cea mai veche și mai frumoasă a tării noastre, raiul Moldovei, ,,pământ sfânt, a cărui apărare ne-a costat pe noi râuri de sânge, veacuri de muncă, toată inteligența noastră trecută, toate mișcările cele mai sfinte ale inimii noastre” (Mihai Eminescu), astfel acestă zi istorică merită sărbătorită cu fast şi de inimioarele tinerilor bucovineni.

    De aceea, vă invităm cu mare drag, marţi, 28 noiembrie 2017, la ora 10:30, să participaţi alături de noi la activitatea ,,BUCOVINĂ, LA MULŢI ANI!’’

MĂNÂNCĂ RESPONSABIL ÎN LECȚIILE DE DIRIGENȚIE

Training cu profesorii diriginți

EXPOZIȚIE CU DEGUSTARE DE PRODUSE CULINARE DIN BUCOVINA

Miercuri, 22 noiembrie 2017, orele 13.00, în sala C.D.I., de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, a avut loc activitatea de Training cu profesorii diriginți, cu tema: MĂNÂNCĂ RESPONSABIL ÎN LECȚIILE DE DIRIGENȚIE & EXPOZIȚIE CU DEGUSTARE DE PRODUSE CULINARE DIN BUCOVINA, slogan
: RĂDĂUȚIUL ORAȘ ROMÂNESC DE CONSUMATORI RESPONSABILI ȘI INTELIGENȚI!

p1080402

           Activitatea de formare face parte din planul cadru de acțiune al Proiectului European Mănâncă Responsabil, pentru acest an școlar, de la cele trei unități școlare partenere: Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț, Școala Gimnazială Bogdan Vodăși Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, din Rădăuți.

            La activitate au participat 45 cadre didactice, peste 60 preșcolari, elevi de gimnaziu și liceu, managerii unităților școlare, 7 cadre didactice de la Colegiul Tehnic Rădăuți, reprezentanți ai părinților, mass-media locală și județeană.

Scopul acțiunii a fost formarea cadrelor didactice pentru realizarea de aplicații practice în cadrul orelor de diriginție și, nu numai, în cadrul Proiectului European Mănâncă Responsabil.

Obiectivele urmărite au avut în vedere:

  • Înțelegerea importanței achiziționării de alimente care provin de la distanțe cât mai mici (încurajarea producătorilor locali/regionali; implicit încurajarea dezvoltării economiei locale/ regionale);
  • Conștientizarea elevilor, părinților, adulților în general, privind alimentația responsabilă; Să se consume fructe și legume adecvate sezonului;
  • Să nu se mai cumpere cantități mari de produse alimentare pentru a nu mai arunca mâncarea;
  • Să se consume, mai ales, hrana în stare proaspătă;
  • Încurajeze consumului de hrană puțin procesată; Consumarea hranei pregătită acasă;
  • Reducerea resturilor/ deșeurilor alimentare și valorificarea deșeurilor menajere;
  • Conștientizarea consecințelor ce decurg din standardizarea produselor alimentare.

            Activitate a început prin spargerea gheții de preșcolarii de la grupa mare de la GPP Micul Prinț Rădăuți, care ne-au încântat cu momentul, emoționant, pregătit special pentru promovarea consumului responsabil de alimente, fructe și legume.

20171122_140858

            Formarea a continuat cu aplicații/ exerciții practice: 1. Procesul măr & banană(prof. Liviu Hatnean și Elena Ancuța Balan); 2.Sustenabilitatea mediului (prof. Cornelia Hatnean);

  1. Originea fructelor și legumelor (prof. Nicoleta Mitrofan); 4. Cum te simți? (prof. Elena Ancuța Balan).

            La aplicațiile practice au participat cadre didactice și elevi din cele șase grupe formate inițial. Aceste exerciții s-au desfășurat sub formă de concurs și dezbateri. La dialogul inițiat de organizatori au fost lansate ideile de: *consum responsabil; *necesitatea responsabilizării membrilor comunității în procurarea de produse locale, de sezon, puțin procesate, de la producătorii locali; *prepararea hranei în gospodăria proprie; *limitarea excesului de alimente procurate și preparate; *necesitatea reciclării ambalajelor.

În cadrul dezbaterilor s-au prezentat rețete pentru produsele alimentare prezentate în expoziția de alimente și fructe; propuneri pentru diverse tipuri de sandwich-uriresponsabile pentru pauza mare.

            S-au mai prezentat, succinct, încă trei aplicații practice care pot fi realizate în cadrul orelor de diriginție: *Coșul săptămânal de alimente în diferite țări; *Ordinea sustenabilității pentru mediu a unor produse alimentare; *Calculul amprentei ecologice.

            În partea a doua a activității, cei 50 de elevi, de la clasele a XI-a C și D, de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, au pregătit o expoziție cu degustare de produse alimentare pregătite de ei în gospodăriile proprii. Nici fructele și sucul de fructe nu au lipsit din prezentarea acestora. Toate produsele au fost degustate și rețetele dezbătute și apreciate de toți participanții la activitate.

            Mentionam ca activitatea prezenta  este desfasurata  in cadrul proiectului international cu finantare europeana „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

PRODUSE LOCALE ȘI DE SEZON&PRODUSE SUPERMARKET!

Dezbatere: Produse alimentare de la producători locali vizavi Produse din supermarket.

20171102_100633

Joi, 2 noiembrie 2017, orele 9.00, la sala C.D.I., Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, a avut loc dezbaterea cu tema: Produse alimentare de la producători locali vizavi Produse din supermarket.

Activitatea a fost cuprinsă în Planul cadru de acțiune al Proiectului European Mănâncă Responsabil(anul al III-lea) al celor trei școli partenere: GPP Micul Prinț, Școala Gimnazială Bogdan Vodă și Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, din Rădăuți.

La dezbatere au participat elevi, cadre didactice, manageri de la cele trei unități școlare partenere, precum și invitați, reprezentanți ai mass-mediei locale și județeane.

Cadrele didactice și elevii au purtat ie sau costum popular, ca simbol al păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor românești.

Scopul activității: Orientarea tinerilor spre o alimentație responsabilă și sănătoasă.

Obiective:

  1. Conștientizarea elevilor, părinților, adulților în general, privind alimentația sănătoasă.
  2. Stimularea consumului de produse autohtone proaspete/ prelucrate sau preparate în gospodăria proprie în detrimentul produselor din comerț preambalate.
  3. Încurajarea aprovizionării cu alimente neprelucrate/ prelucrate de la producători locali/ regionali în detrimentul alimentelor neprelucrate/ prelucrate aduse din import.

Dezbaterea a avut ca problematică produsele alimentare locale și de sezon, vizavi de produsele procesate achiziționate din supermarket.

20171102_102539 20171102_102636

Pentru început domnul prof. Hatnean Gheorghe Liviu a prezentat pe scurt scopul Proiectului European Mănâncă Responsabil, precum și obiectivele acestei dezbateri. Plecând de la câteva produse ce pot fi achiziționate de la producătorii locali sau din supermarket s-a accentuat necesitatea de a cumpăra produse de la producătorii locali, neprelucrate, în detrimental produselor de la supermarket semi sau mult procesate. Această idee a fost susținută și de participanți, mai ales că prin această atitudine se contribuie la dezvoltarea economiei locale și nu a celor din alte state. În această ordine de idei s-a accentuat discuția pe amprenta de dioxid de carbon (CO2) generată de transportul și depozitarea produselor alimentare importate și pe efectul dăunător al substanțelor chimice utilizate drept conservanți pentru păstrarea produselor alimentare pe perioade mai mari.

Profesorii coordonatori de la cele trei instituții școlare au propus celor prezenți trei exerciții practice:

  1. Consumul săptămânal de alimente în diferite țări din lume. Exercițiul a avut în vedere probleme privind bugetul alocat, tipul de alimente, locul de achiziție interpretate din patru imagini propuse. Dezbaterea a decurs în partea finală cu o comparație a coșului de alimente în cazul unei familii din România/ săptămână. (doamna prof. Mitrofan Nicoleta Zoica)
  2. Sustenabilitatea mediului. Exercițiul a implicat cinci grupe, a câte trei participanți, care au avut de ales (prin bifare), pe o fișă de lucru, ordinea priorităților unor acțiuni în vederea susținerii sustenabilității mediului. A urmat o dezbatere care a implicat și participanții din sală, alături de cei din grupele alese. (doamna prof. Hatnean Cornelia)
  3. Cum te simți? După ce a prezentat scopul exercițiului prof. Balan Elena Ancuța, a rugat ca cei ce doresc din sală să se așeze pe o scară imaginară (marcată de o sfoară de culoare verde și două emoticoane sugestive) de la pesimiști/ realiști/ optimiști. Toți cei care au ales o anumită locație au justificat această alegere, mai ales din punctual de vedere al alimentației responsabile și sustenabilității mediului.

*În partea a doua a activității elevii de la clasele a X-a G și a XI-a H, coordonați de prof. Cîrdei Marinela și Mitrofan Nicoleta, au prezentat Expoziția cu degustare de produse culinare din Bucovina.

Elevii și familiile acestora au sponsorizat cu produse alimentare făcute în gospodăria proprie, fructe, sucuri de fructe și legume de la producători locali. Toate produsele prezentate au fost degustate și apreciate de cei aproximativ 100 de persoane prezente la activitate.

O parte din aceste fructe și produse alimentare au fost servite și elevilor din Colegiu care participau la alte activități prilejuite de Săptămâna Școala Altfel.

Mentionam ca activitatea prezenta  este desfasurata  in cadrul proiectului international cu finantare europeana „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

LIVADA ECO-PRINTISORILOR

Coord. Eco-Şcoala prof. BALAN ELENA

Fructele sunt preferatele copiilor fiindca sunt dulci, crocante si sanatoase, dar sunt si pe placul lui RONTI care adora sa le culeaga  si apoi sa le savureze gustul veritabil. Se pot gasi din belsug la piata, dar mofturosul musafir si-ar dori o livada ca in povesti pe care s-o ingrijeasca alaturi de copii, iar fructele sa creasca vesele la umbra cantecelor copilariei. Ce este de facut? De amenajat livada ECO-PRINTISORILOR, care de cand gradinita prezenta a intrat in programul mondial Eco-Scoala si-a inmultit semnificativ numarul in fiecare an de Ziua Verde a Eco-Scolilor din Romania.

IMG_5862

Astfel, pe data de 27 octombrie 2017 ECO-PRINȚIȘORII de la G.P.P. “Micul Prinț”-Rădăuți au iesit sa se bucure de soarele pretios al toamnei si sa planteze  împreună cu doamnele educatoare si sustinuti de parinti, pomi fructiferi în curtea grădiniței. Asa mai multi pomișori fructiferi au adus diversitate in mica livada: pruni, meri, ciresi, visini, au prins viață sub mâinile hărnicuțe ale copilașilor, completand deja existenta gradina la care prescolarii lucreaza in fiecare toamna.

IMG_5842

Copiii au fost incantati de desfasurarea acestei actiuni, ba chiar au recunoscut copăceii plantați în anii anteriori, exclamând: “Ce mare a crescut pomisorul nostru!”; ”A fost o zi fericita!”; ”Abia așteptăm să vedem cât de multe fructe ne va darui livada noastra!”; “Ce frumos este sa plantam, mai vrem!”; “De abia asteptam sa mancam responsabil din livada noastra!”.

IMG_5854

Mentionam ca activitatea prezenta  este desfasurata  in cadrul proiectului international cu finantare europeana „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

IMG_5881