,,LUMEA TA, COPILĂRIE!”

 

de Elena Dragoş
Lumea ta, copilărie,
cea mai dragă
dintre toate,
are zmeie de hârtie
şi creioane colorate.

Cer de pace o-nconjoară,
glas de păsări,
flori de vară,
brâu de ape cristaline,
zbor de harnice albine.

Lumea ta, copilărie,
cântă, joacă,
versuri ştie,
soarele o scânteiază,
plai de dor o priveghează.

Și dacă lumea ta, copile drag, e atât de colorată, de luminoasă și de veselă, cum să nu o facem și mai frumoasă? Cum să nu ne dorim ca TU să-ți amintești de locul acesta magic, de grădiniță, cu mult drag?

Alături de noi am avut-o pe doamna Roxana Gherasim, căreia îi mulțumim din inimă, o persoană talentată și părinte voluntar care ne-a ajutat cu drag de fiecare dată când am solicitat ajutorul dumneai, înfrumusețând împreună spațiului exterior al grădiniței.

Pentru TINE, copil inocent, pentru TINE, copil sensibil, pentru TINE, copil îndrăzneț, pentru TINE, copil emotiv, pentru TINE, copil agitat, pentru TINE, copil curios, pentru TINE, copil prietenos, pentru TINE,  puiule de om, indiferent de cine ești și cum ești, pentru TINE sunt toate aceste daruri.

BUCURĂ-TE DE ELE, FIINDCĂ ACEASTA ESTE ȘI BUCURIA NOASTRĂ!

 

ÎNSCRIEREA COPIILOR PENTRU ANUL ŞCOLAR 2022-2023

ÎN ATENŢIA PĂRINŢILOR

 

Pentru anul şcolar 2022—2023, înscrierile  copiilor la grădiniţă vor începe din 30 mai 2022 în intervalul orar 08.30-14.00.

Numărul de locuri disponibile pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu vârsta de 3 ani împlinită până la 31 august 2022 : 50 (două grupe mici)

 

Criteriile generale de departajare sunt următoarele şi presupun existenţa:

-unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial )

-unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte

-unui frate/ a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul şcolar următor, în unitatea  de învăţământ respectivă

-unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare şcolară şi profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului

 

Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele:

  1. Cerere-tip completată la data înscrierii
  2. Copie certificat de naştere copil
  3. Copie de pe actele de identitate ale părinţilor/reprezentanţilor legali şi, după caz, copie a hotărârii/ sentinţei de plasament sau a sentinţei de încredinţare în vederea adopţiei
  4. Adeverinţe de salariat a părinţilor sau alte acte doveditoare de opţiune pentru program prelungit
  5. Alte acte, după caz ( hotărâri judecătoreşti, dovezi de încredinţare sau plasament)
  6. Dosar

În cazul în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât  numărul de locuri libere  vor fi aplicate, succesiv,  criterii  de departajare generale şi criterii de departajare specifice, cele din urmă fiind  elaborate şi aprobate de Consiliul de administraţie al unităţii, avizate de consilierul juridic al I.S.J.Suceava  şi vor fi comunicate la o dată ulterioară , dar nu mai târziu de data înscrierii.

 

Director,                                                                    Comisia de mobilitate

Prof. Clipa Mihaela

De la copii pentru copii-acţiune de voluntariat

 

 

,,Dumnezeu lucrează prin oameni; gesturile de generozitate sunt în numele Lui’’( Ana Iordache )

În ziua de 13 aprilie  2022, la Grădiniţa ,,Micul Prinţ’’ s-a desfășurat acțiunea de voluntariat: „De la copii pentru copii” cuprinsă în cadrul proiectului de incluziune socială al  Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară,  organizată în parteneriat  cu  Centrul  Social „Maria Ward” Rădăuți.

La acțiune au participat preșcolarii de la  G.P.P. „Micul Prinț” Rădăuți , colectivul de cadre didactice: Clipa Mihaela, Dumitrescul Mihaela, Ozarchevici Mioara, Parasca Raluca, Hîj Violeta, Popescu Alina, Corogoda Rodica, Lungu Nicoleta, Prelipcean Ancuța, Eudoscec Ionela, Soveja Anca, Bădeliță Andreea, Burlacu Ancuța, Hreniuc Alexandra, Odinschi Oana și comitetele de părinți ale celor şapte grupe de copii.

Activitatea a avut ca obiectiv cultivarea spiritului de solidaritate în rândul părinților şi al preşcolarilor prin întrajutorarea unor copii din medii defavorizate de la Centrul Social „Maria Ward”.

Donația a constat în alimente, legume, fructe și dulciuri care  au fost distribuite copiilor de la centru și familiilor acestora, de către părinți, educatoare şi preșcolari.    Organizarea și desfășurarea acestei acțiuni umanitare  a constituit un moment prielnic de a aduce un zâmbet pe chipurile copiilor.

Bucuria a fost de ambele părţi, bineînţeles, o emoţionantă surpriză fiind felicitarea confecţionată de copiii Centrului, cu semnăturile tuturor şi cu o urare minunată. Ce altă mulţumire să fi avut ?!

Fără implicarea părinţilor nu ar fi putut să aibă loc această acţiune, motiv pentru care le mulţumim din inimă că au fost alături de noi şi de copii, fiind, totodată, un bun exemplu de urmat.

Sărbători cu bucurie să ne fie, cu lumină în suflet, în gând, cu sănătate, cu iertare, cu recunoştinţă, cu gânduri frumoase, fiindcă astfel ajungem să cunoaştem ce este BUNĂTATEA!

              

 poza 7 poza 6 poza 5 poza 4 poza 3 poza 2poza 1

UN MĂRŢIŞOR PENTRU PRIETENUL MEU DRAG -confecţionare de mărţişoare şi acţiune de donaţie de mărţişoare dulci-

În ziua de marţi, 1 Martie 2022, la Grădiniţa cu Program Prelungit „Micul Prinţ” Rădăuţi s-a desfăşurat acţiunea cu tema :”Un mărţişor pentru prietenul meu”, confecţionare de mărţişoare de către copii, dar şi mărţişoare dulci realizate în echipă părinte-copil, acestea fiind cuprinse atât în Calenadrul activităţilor extracurriculare, cât şi în cadrul Programului socio-educaţional judeţean „O lume a prieteniei” pentru anul şcolar 2021-2022.

Acţiunea a fost realizată în parteneriat cu Centrul Social „Maria Ward” Rădăuţi şi părinţii preşcolarilor. Ea a avut ca obiective: cultivarea sentimentelor de dragoste şi respect faţă de tradiţii, stimularea unor comportamente sociale care vizează emapatia faţă de persoanele aflate în dificultate şi cultivarea spiritului de solidaritate în rândul părinţilor prin oferirea unor mărţişoare dulci copiilor de la Centrul Social „Maria Ward” Rădăuţi.

Activitatea „Un mărţişor pentru prietenul meu drag” a inspirit copiii şi educatoarele să creeze mărţişoare cu tehnici de lucru şi materiale diverse. Astfel, prin mărţişoarele confecţionate s-a urmărit dezvoltarea creativităţii copiilor şi păstrarea tradiţiilor româneşti cu prilejul zilei de 1 Martie.

Impreună, am reuşit să aducem zâmbete pe chipurile copiilor!

thumbnail (3) thumbnail (2)

thumbnail

CAMPANIA R.E.S.P.E.C.T. Campania de prevenire a violenței RESPECT desfăşurată la G.P.P. „Micul PRINŢ”Rădăuţi

„Campania de prevenire a violenței RESPECT  este inițiată de I.Ș.J. Suceava – educație permanentă și are scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exersarea comportamentelor și atitudinilor civilizate, în mediul școlar și în afara acestuia, astfel încât copiii/elevii să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabili să-și gestioneze emoțiile, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă, preventivă, comunicând activ, asertiv și nonviolent”                           

La vârsta preșcolară, copilul are nevoie de suport şi sprijin pentru a învăţa comportamente sociale. Ele constituie rezultatul învăţării şi au nevoie de foarte multe repetiţii şi exerciţii de respectare a regulilor şi de cooperare în grup. Atât la grădiniţă,  cât și  în familie, copilul învaţă comportamente prin: observarea adulţilor sau a celorlalţi copii, imitarea comportamentelor celorlalţi, modelul oferit de adulţi sau ceilalţi copii.Comportamentele părinților și a dascălilor  reprezintă   principala sursă de învățare comportamentală a copiilor. Modul în care adulții reacționează la comportamentul copiilor, le menține sau nu acestora un anumit comportament. Aceștia trebuie sa fie modele de comportament pozitiv pentru copii.

Astfel, pentru a promova  comportamentul civilizat,  bunătatea, respectul, prietenia, toleranța, în cadrul Campaniei RESPECT- Săptămâna Județeană a Nonviolenței în mediul școlar, în perioada 25-31 ianuarie  la G.P.P. „Micul Prinț” Rădăuți  s-au desfășurat activități și jocuri  ca: „Parașuta  emoțiilor”, „Copacul prieteniei/respectului”, „Labirintul faptelor bune”,  „Fapte frumoase”, „Cuvinte frumoase”, „Broscuța țestoasă Tobias  a învățat cum să  nu mai fie furioasă”, „Cum să fim prieteni”, „Ami merge în vizită la prietenii ei”.

Mediul pozitiv de învăţare creat, bazat pe relaţia de respect, prietenie şi încredere  a  oferit  contextul favorabil pentru dezvoltarea conduitei sociale.

 

 

WhatsApp Image 2022-02-05 at 22.56.49WhatsApp Image 2022-02-05 at 22.57.02

O nouă reușită, o altă bucurie pentru copii

Acolo unde e culoare e voie bună, e lumea minunată a copiilor.
La vârsta preșcolară, în special, mediul educațional joacă un rol important, grădinița fiind prima experiență de viață a copilului în societate. Dacă, de la intrarea în grădiniță, ochii copilului sunt luminoși și chiar vioi, atunci e semn bun, e bucuria tuturor (părinți, copii, educatoare).
Datorită celei de-a doua sponsorizări din partea firmei ,,Egger” am reușit să schimbăm vestiarele tuturor copiilor pe toate cele patru holuri ale grădiniței.
Împărtășim din impresiile copiilor:
,,Mie-mi plac dulapurile fiindcă sunt curcubeu”( Lara)
,,Dulapurile au mânere cu flori, crocodili, mașinuțe și urși panda”( Sebi)
,,Dulăpioarele sunt noi și au trei rafturi” ( Melania )
,,Dulăpioarele au picioare”( Rareș)
,,Sunt colorate, spațioase și-mi pot pune în ele multe hăinuțe și jucării”( Natalia)
,,Dulapurile sunt în culorile mele preferate” ( Natalia)
,,Cu dulăpioarele noi, holul este mai vesel și mai colorat”( Lara)
Părinții copiilor au observat, de asemenea, schimbarea din grădiniță, fie de la copii sau doamnele educatoare, sau chiar zărind printre uși…, reconoscători fiind cu toții firmei ,,Egger” care ne-a acordat sprijin ori de câte ori am solicitat și a fost posibil.
Vestiarele pe care le-am avut înainte au fost dăruite altor copii de la alte unități de învățământ din județ, prin intermediul unui mesaj transmis din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava căruia îi mulțumim pentru sprijin. Astfel, dulăpioarele au fost direcționate către:
-G.P.N.Lupcina/ Școala gimnazială Ulma
-G.P.N.Capu Câmpului/ Școala gimnazială ,,Ion Barbir’’
-G.P.N. Școala gimnazială ,,Maria Cantacuzino” Horodniceni
-G.P.N. Arghira/ Școala gimnazială Preotești
-G.P.N.,,Neghiniță”/ Școala gimnazială ,,Jean Bart” Suceava
Bucuria de pe chipul copiilor rămâne cea mai mare mulțumire pe care o putem primi cu toții.

,,DE CRĂCIUN FII MAI BUN!”-activitate de voluntariat de donație

În pragul sfintelor sărbători de iarnă cu toții ne dorim să trăim magia și emoția copilăriei noastre, cu fulgi mari, cu mireasma bradului împodobit și cu cei dragi alături într-o atmosferă plină de dragoste și de cadouri. Cu gândul de a aduce bucurie și de a crea amintiri frumose unor copii mai puțin norocoși, preșcolarii grădiniței noastre alături de părinți și de cadrele didactice au oferit daruri copiilor din familiile defavorizate din cadrul Centrului Social ,,Maria Ward” Rădăuți.


Activitatea a avut ca obiectiv cutivarea spiritului de solidaritate în rândul părinților și al copiilor prin ajutorarea celor aflați în nevoie. Copiii s-au bucurat de cărți, jucării, alimente, dulciuri și haine, toate acestea fiind dovada că bunătatea, iubirea, empatia și spiritul de întrajutorare sunt valori puternic înrădăcinate în sufletele noastre. Primirea călduroasă a copiilor din cadrul Centrului Social ,,Maria Ward”, glasurile cristaline ale colindelor intonate și felicitarea realizată cu multă dragoste ne-au umplut inimile de bucurie și de emoție, amintindu-ne că Moș Crăciun lucrează prin oameni.
Multumim tuturor părinților pentru implicare și pentru eforturile depuse în transportarea bunurilor donate, ajutându-ne astfel să aducem zâmbete pe chipurile acestor copii.

,,LA MULȚI ANI, BUCOVINA! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!”(manifestare cultural-artistică, activități practice/plastice)

Zi de mare sărbătoare a fost astăzi la grădiniță! Copiii, îmbrăcați cu ia/cămașa tradițională, cu stegulețele confecționate, ținându-le cu-atâta grijă în mână au intonat într-un glas cântecul: ,,Sunt un pui de românaș”asociind mișcările cu conținutul textului.                                                                WhatsApp Image 2021-11-26 at 18.34.08

 

Pe parcursul întregii zile, preșcolarii au desfășurat diferite tipuri de activități: desen, pictură, modelaj, colaj, puzzle, construcții abordând aceeași temă legată de însemnele țării noastre, dovedind interes pentru simbolurile naționale.

grupa ,,Piticii''         grupa ,,Buburuzele''2  grupa mică ,,Îngerașii”

 

Prezentarea costumațiilor a făcut mereu copiilor o plăcere deosebită, le-a stimulat încrederea în sine, oferindu-ne totodată garanția păstrării obiceiurilor străvechi.

grupa ,,Steluțele”

grupa ,,Buburuzele'' 3          grupa ,,Albinuțele”1

 

MARTINEII

 

Prin intermediul desfășurării acestor tipuri de activități sădim în sufletele copiilor sămânța sentimentelor de dragoste față de neam și țară îndreptând pașii pe drumul descoperirii identității naționale.

De Ziua Bucovinei (28 noiembrie), de Ziua Națională a României ( 1 decembrie) vă urăm tuturor:

,,LA MULȚI ANI, DRAGI ROMÂNI!”

scris 1scris 2

 

„JOC, MIȘCARE , RELAXARE”(activitate extracurriculară)

Într-o frumoasă zi de toamnă, la sfârșit de septembrie, pe data de 30 a acestui an școlar, 2021-2022 a avut loc, pe platoul de joacă din curtea Grădiniței cu Program Prelungit „Micul Prinț” Rădăuți o activitate extracurriculară denumită  „JOC, MIȘCARE , RELAXARE”.

Partenerul implicat în această acțiune a fost instructorul Ungureanu Daniel , de la ”Bucovina Fitness Center” Rădăuți, părinte care are copil înscris în grădinița noastră.

Printre obiectivele urmărite se numără: dezvoltarea armonioasă a organismului, călirea organismului copiilor prin folosirea intensivă a factorilor naturali soare și aer, lărgirea experienței motrice a copiilor prin exersarea și consolidarea unor priceperi și deprinderi motrice.

Activitatea s-a desfășurat în aer liber , pe rând, pe nivele de vârstă, cu respectarea normelor de prevenire și îmbolnăvire cu SARS Cov2. Pentru început , domnul instructor Ungureanu Daniel le-a vorbit copiilor despre importanța sportului pentru corp și minte și le-a sugerat copiilor să facă zilnic mișcare în aer liber. Astfel, preșcolarii au executat câteva exerciții de încălzire a organismului , după care și-au exersat deprinderile motrice de mers, alergare, săritură sub forma unor jocuri de mișcare și întreceri sportive.

Desfășurarea acestui tip de activitate a contribuit la promovarea în rândul copiilor  a unui stil de viaţă sănătos prin practicarea unor jocuri sportive.

Mulțumim domnului Daniel Ungureanu pentru faptul că a dovedit disponibilitate și a acceptat cu drag invitația de a fi în mijlocul nostru. Reușita acestei activități am cules-o de pe chipul copiilor, implicarea lor fiind la cote maxime.