PRODUSE LOCALE ȘI DE SEZON&PRODUSE SUPERMARKET!

Dezbatere: Produse alimentare de la producători locali vizavi Produse din supermarket.

20171102_100633

Joi, 2 noiembrie 2017, orele 9.00, la sala C.D.I., Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, a avut loc dezbaterea cu tema: Produse alimentare de la producători locali vizavi Produse din supermarket.

Activitatea a fost cuprinsă în Planul cadru de acțiune al Proiectului European Mănâncă Responsabil(anul al III-lea) al celor trei școli partenere: GPP Micul Prinț, Școala Gimnazială Bogdan Vodă și Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, din Rădăuți.

La dezbatere au participat elevi, cadre didactice, manageri de la cele trei unități școlare partenere, precum și invitați, reprezentanți ai mass-mediei locale și județeane.

Cadrele didactice și elevii au purtat ie sau costum popular, ca simbol al păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor românești.

Scopul activității: Orientarea tinerilor spre o alimentație responsabilă și sănătoasă.

Obiective:

  1. Conștientizarea elevilor, părinților, adulților în general, privind alimentația sănătoasă.
  2. Stimularea consumului de produse autohtone proaspete/ prelucrate sau preparate în gospodăria proprie în detrimentul produselor din comerț preambalate.
  3. Încurajarea aprovizionării cu alimente neprelucrate/ prelucrate de la producători locali/ regionali în detrimentul alimentelor neprelucrate/ prelucrate aduse din import.

Dezbaterea a avut ca problematică produsele alimentare locale și de sezon, vizavi de produsele procesate achiziționate din supermarket.

20171102_102539 20171102_102636

Pentru început domnul prof. Hatnean Gheorghe Liviu a prezentat pe scurt scopul Proiectului European Mănâncă Responsabil, precum și obiectivele acestei dezbateri. Plecând de la câteva produse ce pot fi achiziționate de la producătorii locali sau din supermarket s-a accentuat necesitatea de a cumpăra produse de la producătorii locali, neprelucrate, în detrimental produselor de la supermarket semi sau mult procesate. Această idee a fost susținută și de participanți, mai ales că prin această atitudine se contribuie la dezvoltarea economiei locale și nu a celor din alte state. În această ordine de idei s-a accentuat discuția pe amprenta de dioxid de carbon (CO2) generată de transportul și depozitarea produselor alimentare importate și pe efectul dăunător al substanțelor chimice utilizate drept conservanți pentru păstrarea produselor alimentare pe perioade mai mari.

Profesorii coordonatori de la cele trei instituții școlare au propus celor prezenți trei exerciții practice:

  1. Consumul săptămânal de alimente în diferite țări din lume. Exercițiul a avut în vedere probleme privind bugetul alocat, tipul de alimente, locul de achiziție interpretate din patru imagini propuse. Dezbaterea a decurs în partea finală cu o comparație a coșului de alimente în cazul unei familii din România/ săptămână. (doamna prof. Mitrofan Nicoleta Zoica)
  2. Sustenabilitatea mediului. Exercițiul a implicat cinci grupe, a câte trei participanți, care au avut de ales (prin bifare), pe o fișă de lucru, ordinea priorităților unor acțiuni în vederea susținerii sustenabilității mediului. A urmat o dezbatere care a implicat și participanții din sală, alături de cei din grupele alese. (doamna prof. Hatnean Cornelia)
  3. Cum te simți? După ce a prezentat scopul exercițiului prof. Balan Elena Ancuța, a rugat ca cei ce doresc din sală să se așeze pe o scară imaginară (marcată de o sfoară de culoare verde și două emoticoane sugestive) de la pesimiști/ realiști/ optimiști. Toți cei care au ales o anumită locație au justificat această alegere, mai ales din punctual de vedere al alimentației responsabile și sustenabilității mediului.

*În partea a doua a activității elevii de la clasele a X-a G și a XI-a H, coordonați de prof. Cîrdei Marinela și Mitrofan Nicoleta, au prezentat Expoziția cu degustare de produse culinare din Bucovina.

Elevii și familiile acestora au sponsorizat cu produse alimentare făcute în gospodăria proprie, fructe, sucuri de fructe și legume de la producători locali. Toate produsele prezentate au fost degustate și apreciate de cei aproximativ 100 de persoane prezente la activitate.

O parte din aceste fructe și produse alimentare au fost servite și elevilor din Colegiu care participau la alte activități prilejuite de Săptămâna Școala Altfel.

Mentionam ca activitatea prezenta  este desfasurata  in cadrul proiectului international cu finantare europeana „Mananca Responsabil”, din programul mondial ECO-SCOALA, sub coordonarea  CCDG – Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

Leave a Comment